Paylaş:
Paylaşım Tarihi: 15 Ocak 2024 5 dk. okuma süresi
Aybüke Belen Yönetici Partner
Aybüke Belen

Start-up Atlası: Başarıya Giden Yolculukta Dijital Pazarlama -1

Start-up Yolculuğunun Temelleri ve Ekosistemde Öne Çıkanlar 

Merhabalar sevgili Nera Social takipçileri ya da aramıza yeni katılanlar. Bu yazıyı okuduğunuza göre ya bir girişim için hazırlıklar yapıyorsunuz ya bir girişiminiz var ve dijital pazarlama için ne yapsak diyorsunuz ya da sadece geleceğin trendlerini takip etmeyi seven birisiniz. Hangisi olursa olsun, girişimcilikte dijital pazarlama için doğru kaynağı buldun tebrik ederiz!

Konumuza gelecek olursak, sizinle bir blog serisi ile buluşuyoruz. Bu yazı serinin ilk yazısı. Bu yüzden kendimi de tanıtarak başlayacağım. Ben Aybüke Belen, Nera Social bünyesinde 2 yıldır UX/UI Tasarımı, Sosyal Medya Stratejileri alanında çalışıyorum ve şu an Nera Social Reklam Ajansı’nın Yönetici Partnerlerinden biriyim. 

Kısacası multidisipliner bir stratejistten, girişimlere dair bütün deneyimlerini okuyor olacaksınız. İlk yazıda bir girişim için temel olarak neler önemli bunlardan bahsedeceğiz. Eğer bu yazıda bahsedeceğimiz temel konular iyi tasarlanmış olursa dijital pazarlama süreçleri de verimli bir şekilde ilerleyecektir. Öyleyse başlayalım! 

Start-Up Ekosisteminde Pitch Deck'in Yeri

Start-up dünyası sürekli değişmekte ve gelişmekte olan bir ekosistemdir. Ancak temel olarak aynı kalan ve olmazsa olmaz dediğimiz bir konu var. O da iyi bir iş planı oluşturmak. İyi bir planı hem yatırım almanızı hem de ürününüzün satışını gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Bunun için ne başta düşünmeniz ve başarılı şekilde kurgulamanız gereken şey ‘Pitch Deck’ olarak bilinen sunumunuzdur. Sizden ürünü satın almak isteyen, yatırım yapmak isteyen veya kuluçka merkezlerine girmeniz için beklenen her şeyi hızlı ve etkili bir şekilde aktarmanız gerekir. Bu da demek oluyor ki eğer bir yatırımcı ile görüşmeniz varsa sunumunuz yatırımcının ilgisini çekecek konulara öncelik verecek ve vurgulayacak şekilde planlanmış olmalı. Eğer bir yarışmaya katılırsanız belki de önceliğiniz daha sağladığınız faydaları anlatmak olur. Yani kiminle bir görüşme yapacağınıza göre bu sunumun şekli değişmelidir. Bunu nasıl yapıcaz peki, herkes için sunum mu yapılır? Tabii ki hayır. Size çeviklik ve esneklik sağlayacak bütün araç ve yöntemleri keşfetmeniz gerekiyor. Bunun için ajans olarak biz modüler yapılı pitch deckler hazırlıyoruz girişimcilerimize. Bu sayede saniyeler içinde, sunum yapacakları kişilere göre modifiye edebilecekleri bir sistem yaratıyoruz. Kısacası siz ürünü tasarlayın biz sizin için sürdürülebilir bir sistem kuralım diyoruz. 

Bir Pitch Deck Nasıl Olmalı?

Peki bir pitch deck nasıl olmalıdır sorusunu konuşalım biraz da. Tabii ki bunun bir formülü yok. Sizin kurguladığınız iş modeli, ürünün çıkış noktası, sizin hayalleriniz ve ürünün sektörü çok önemli etkenler. Elbette girişimin nasıl bir işletmeye döneceği de ayrı bir konu. Örnek olarak; B2B dediğimiz işletmeden işletmeye şeklinde bir satış stratejiniz varsa başka, B2C dediğimiz son kullanıcıya satış stratejiniz varsa başka kanallar ve yöntemler izlenmelidir. Yine de temel bazı başlıklar mevcut. Bu yazıda temel başlıkların üzerinde uzunca durmayacağız. İkinci yazımız bu konu üzerine olacak. Aşağıdaki görselde buna dair en özet bilgiye ulaşabilirsiniz. 


Başarılı Bir Start-Up için Temek Strateji Unsurları Neler?

Pitch deck içeriğini de oluşturan, girişimin ana unsurları çok etkili ve hızlı bir şekilde aktarılmalıdır. Başarılı bir start-up'in temellerini atan bu stratejik unsurlar, girişimcilerin iş dünyasındaki rekabet avantajını elde etmelerine katkı sağlar. Benzersiz bir değer teklifi belirlemek ve pazar araştırması yapmak, şirketin vizyonunu netleştirir. Prototip veya Minimum Viable Product (MVP) geliştirmek, mali plan ve bütçe oluşturmak, işin finansal sağlığını güvence altına alırken, etkileyici bir sunum hazırlamak ve yatırımcı ilişkileri kurmak, işin potansiyelini vurgular. İş ağı ve bağlantılar kurmak, sektördeki diğer profesyonellerle işbirliği fırsatlarını artırırken, ileriye dönük gelişme ve genişleme stratejileri, şirketin uzun vadeli başarıya odaklanmasını sağlar. Son olarak, güçlü bir ekip oluşturmak, farklı yetenekleri bir araya getirerek şirketin dayanıklılığını artırır ve hedeflere ulaşma sürecinde kritik bir rol oynar. 


Takipte Kalın :)

Bir sonraki yazımızda, etkileyici bir sunum için neler gerektiği üzerine odaklanıyor olacağız. Dediğimiz gibi eğer başarılı bir girişim olmak istiyorsanız en önemli şeylerden biri doğru sistemi tasarlamaktır. Bu da üçüncü yazımız olan ‘Design Thinking’ yani tasarımsal düşünmeye göz kırptığımız bölüm olsun ;) Biz dönünceye kadar iş planınızı hazırlamaya odaklanın, görüşmek üzere!

İlgili diğer blog yazıları

Erken Aşama Startup'lar için Growth Hacking Stratejileri

Erken Aşama Startup'lar için Growth Hacking Stratejileri

Devamını Oku
Sınırlı Kaynakları En Üst Düzeye Çıkarma: Yeni Başlayanlar İçin Etkili Bir Pazarlama Planı Oluşturmada Temel Stratejiler

Sınırlı Kaynakları En Üst Düzeye Çıkarma: Yeni Başlayanlar İçin Etkili Bir Pazarlama Planı Oluşturmada Temel Stratejiler

Devamını Oku
Küçük İşletmeler Sosyal Medyayı Nasıl Kullanabilir?

Küçük İşletmeler Sosyal Medyayı Nasıl Kullanabilir?

Devamını Oku

Markanızın pazarlamasındaki eksiklerini öğrenmek ister misiniz?

Ücretsiz pazarlama analizimiz ile eksiklerinizi görün ve hangi aksiyonları almanız gerektiğini öğrenin.

Ücretsiz Pazarlama Raporunu Al

Pazarlama ve sosyal medya dünyasının yeniliklerinden haberdar ol!

Her ay düzenli olarak sektörel gelişmeleri, pazarlama fikirlerini ve sosyal medya yeniliklerini öğrenmek için E-mail bültenimize üye olmak ister misiniz ? Markanıza değer katacak fikirler için bülten üyeliğinizi kontrol etmeyi unutmayın!

Canlı Destek
Canlı Destek
Aklınızdakileri sormaktan çekinmeyin!
Destek Yetkilisi
Destek Yetkilisi
+90 544 112 86 25
Müsait