Paylaş:
Paylaşım Tarihi: 21 Şubat 2023 4 dk. okuma süresi
Ogün Nergizal Kurucu & Genel Koordinatör
Ogün Nergizal

Podcast Hakkında Her Şey

Podcast Nedir?

Podcastler günümüzde pek çok yaş aralığından internet kullanıcısının ilgi alanlarına yönelik çeşitli içerikleri dinlemesi ve izlemesi ile dikkat çekici bir hale gelmiştir. Podcastler abonelik mantığında çalışır ve içerikler yayıncılar ile dinleyicilerin bir araya geldiği pek çok platformda yayınlanır. Peki her geçen gün daha popüler olan podcastler tam olarak nedir ve bir podcast yayını nasıl dinlenir?

Podcast modern radyo programları gibi belirli bir dinleyici kitlesine sahip seri halinde yayınlanan ses ve video dosyalarına denir. Dinleyicilerin online veya kayıtlı dosyayı dinlemesi yayın yapan kişinin tercihine bağlıdır. Online platformlarına yüklenmiş ve kişilerin erişimine açılmış seri ses ve videoların tümü podcast olarak geçer. Podcastlerin çoğu MP3 ve görüntü dosyaları şeklinde hazırlanır ve RSS protokolüne göre yayınlanır. Podcasting, kullanıcıların diledikleri zaman ulaşabilecekleri belgesel, ses dosyası, video, dergi gibi eğitici içeriklerle oluşturulmuş türlerin çoğunu içerir. 

Podcast Nasıl Ortaya Çıktı?

Podcast pod ve broadcast kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. ‘Pod’, kapsül, koza, kabuk gibi anlamlara gelse de genel olarak iPod kelimesinden alınmıştır, broadcast ise ‘canlı yayın’ demektir. İkisinin birleşiminden canlı yayınların küçük kesitlerinin kaydedilmesini ve yayınlanmasını anlatan bir kelime ortaya çıkmaktadır. Kullanıcılar bu tür yayınlarla ilk kez Apple iPod’ları piyasaya sürdüğünde tanışmıştır. İlk geliştirilme amacı iPod kullanıcıları için de olsa şu an pek çok cihazda bu tür yayınlar yapan uygulamalar mevcut. 

Nasıl Podcast Dinlenir?

Podcastler günümüzde tüm akıllı telefonlar aracılığıyla ulaşılabilir konumdadır. Spotify, iTunes, Youtube, Google Podcasts gibi uygulamalar üzerinden istediğiniz podcastleri dinleyebilir, indirebilir ve abone olabilirsiniz. Üstelik podcastler sınırları kaldıran bir yapıya da sahip ve canlı yayın kültürünü daha kişisel bir çerçevede sunmayı amaçlıyor bu doğrultuda bu tür içerikleri istediğiniz her anda ve her yerde dinleyebilirsiniz. Bir podcaste abone olduğunuz takdirde onu istediğiniz herhangi bir cihazdan istediğiniz an dinleme özgürlüğüne de sahipsiniz. “Pod yayınlar” şeklinde yapacağınız bir arama ile müzik zevkinize ve ilgi alanlarınıza yönelik içerikler bulabilirsiniz. 

Podcast ve Geleneksel Radyo

Podcastler geleneksel içeriklerin dijital ortama geçişini gösteren örneklerden birini oluşturuyor. Radyo programları yıllardır bu formatta yayın yapmasına rağmen belirli bir kitleye hitap ediyor. Podcastlerin canlı yayının yanı sıra önceden kayıt alınmış içeriklerden oluşması, çok çeşitli olması, birçok ilgi alanına hitap etmesi ve sonradan dinlenebilecek şekilde her an hazır bulunması gibi özellikleriyle her geçen gün daha fazla dinleyiciyi kendisine çekiyor. Ancak tam olarak radyonun yerini aldığını söylemek güç olsa da gelecekte kitlesinin oldukça büyük olacağı şimdiden fark ediliyor.

Podcast Yayını Nasıl Yapılır?

Dijital mecraların en iyi yanlarından biri kullanıcı olarak içeriklerden faydalandığımız gibi aynı zamanda içerik de üretebiliyor olmamızdır. Podcast yayınları da isteyen ve ekipman sağlayabilecek herkesin yapabileceği bir içerik türüdür. 

Podcast yayını yapabilmek için öncelikle kayıt yapmaya ve düzenlemeye yarayan bir programa ihtiyacınız var bu tür programların ücretsiz seçeneği de mevcut. Bir diğer ihtiyacının olan şey sesinizi iyi şekilde alabilecek bir mikrofon. Bunlar başlangıç için yeterli olsa da aynı zamanda arka plandaki gürültü temizleyen programları kullanmak da sesinizin net çıkması açısından işinize yarayacaktır. Youtube; yayınlarınızı paylaşmak için en kolay platformlardan biridir. Aynı zamanda da “Soundcloud” da ilk seçenek olarak değerlendirilebilir.  

İnternet kullanıcıları hayatlarından kısa bir an uzaklaşmak, boş zamanlarını faydalı değerlendirmek gibi pek çok nedenle çeşitli platformlarda vakit geçiriyor. Bu noktada podcastler de her geçen gün popülerleşiyor. Eğer ilginiz varsa bu alanda şimdiden yerinizi almak ve kitlenizi oluşturmak isteyebilirsiniz çünkü bu tür içeriklerin önü gelecekte de açık görünüyor.





İlgili diğer blog yazıları

Facebook 20 Yıllık Varlığının Ardından Kullanıcı Sayısını Arttırmaya Devam Ediyor!

Facebook 20 Yıllık Varlığının Ardından Kullanıcı Sayısını Arttırmaya Devam Ediyor!

Devamını Oku
Potansiyel Müşteri Oluşturma için LinkedIn Sales Navigator

Potansiyel Müşteri Oluşturma için LinkedIn Sales Navigator

Devamını Oku
Ücretsiz Sosyal Medya Pazarlama Analizi Nedir?

Ücretsiz Sosyal Medya Pazarlama Analizi Nedir?

Devamını Oku
Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Devamını Oku
Markanız İçin Mükemmel Sosyal Medya Planını Oluşturmanızın 6 Adımı

Markanız İçin Mükemmel Sosyal Medya Planını Oluşturmanızın 6 Adımı

Devamını Oku
Markanızın Youtube’da Başarılı Olması İçin Ne Yapmalısınız?

Markanızın Youtube’da Başarılı Olması İçin Ne Yapmalısınız?

Devamını Oku
Ölümsüz İçerik (Evergreen Content) Nedir? Neden Önemlidir?

Ölümsüz İçerik (Evergreen Content) Nedir? Neden Önemlidir?

Devamını Oku
Markanızın Twitter’da Başarılı Olması İçin 6 Adım

Markanızın Twitter’da Başarılı Olması İçin 6 Adım

Devamını Oku

Markanızın pazarlamasındaki eksiklerini öğrenmek ister misiniz?

Ücretsiz pazarlama analizimiz ile eksiklerinizi görün ve hangi aksiyonları almanız gerektiğini öğrenin.

Ücretsiz Pazarlama Raporunu Al

Pazarlama ve sosyal medya dünyasının yeniliklerinden haberdar ol!

Her ay düzenli olarak sektörel gelişmeleri, pazarlama fikirlerini ve sosyal medya yeniliklerini öğrenmek için E-mail bültenimize üye olmak ister misiniz ? Markanıza değer katacak fikirler için bülten üyeliğinizi kontrol etmeyi unutmayın!

Canlı Destek
Canlı Destek
Aklınızdakileri sormaktan çekinmeyin!
Destek Yetkilisi
Destek Yetkilisi
+90 544 112 86 25
Müsait